Otroška kolesa in mladinska kolesa

Pri izbiri kolesa za otroka je v prvi vrsti zlasti pomembno, da se izbere kolo, ki je prilagojeno otrokovi starosti, višini, ne nazadnje tudi temu, kako dobro že obvlada vožnjo s tovrstnim prevoznim sredstvom. Vprašati se je potrebno, ali se otrok vožnje šele uči ali jo že povsem obvlada; ali potrebuje pomožna koleščka ali se zna voziti brez; kje se bo najpogosteje vozil. Od vsega naštetega in še od česa je namreč odvisen model kolesa.

Tudi sicer se otroška kolesa izbirajo nekoliko drugače kot tista za odrasle. Medtem ko se pri izbiri kolesa za odraslega človeka velikost določi glede na velikost okvirja, se pri velikost pri otroškem določa glede na velikost koles oziroma pnevmatik.

Na prevelikem kolesu se otrok počuti manj sigurno

Bolj kot otrokovo starost je treba pri izbiri kolesa upoštevati njegovo telesno višino. Predvsem od tega je namreč odvisno, katero kolo je najprimernejše. Praviloma pa velja, da so 12-colska otroška kolesa primerna za malčke stare med dvema in tremi leti. 14-colska so primerna za tri- in štiriletnike; 16-colska za štiri in petletnike; 20-colska za otroke stare med pet in osem let; 24-colska za otroke stare med sedem in enajst let; 26-colska pa so najprimernejša izbira za otroke med 11 in 12 let.

Kvalitetna otroška kolesa
Otroško kolo B Bike Lite

Starši neredko posegajo po prevelikih kolesih za svoje otroke. Menijo, da bo otrok hitro zrastel in bo zato treba kmalu kupiti spet novo. Kljub temu takšen nakup ni pameten. Na prevelikem kolesu se namreč otrok počuti veliko manj sigurno. Najpomembneje je, da je velikost takšna, da jo otrok lahko povsem obvladuje. Vožnja je posledično veliko varnejša.

Otroška kolesa nakupujte le v specializiranih prodajalnah

Na sploh velja, da je otroška kolesa še najbolje nakupovati kar v specializiranih prodajalnah. V takšnih prodajalnah vam bodo namreč najbolje svetovali ter pomagali pri izbiri. Strokovno podkovani in izkušeni prodajalci vam bodo zagotovo povedali tudi to, da otroška kolesa v nobenem primeru ne smejo biti pretežka. Pri nakupu je treba zato še toliko bolje upoštevati tudi to lastnost kolesa.

Na žalost je na trgu še vedno veliko takšnih koles za otroke, ki so pretežka. Takšna kolesa otroci zelo težko povsem obvladujejo. Tudi samo kolesarjenje je z njimi precej težavnejše.

Skiroji so odlična prevozna sredstva za pridobivanje ravnotežja

Morda je pred vami precej zahtevna odločitev. Svojemu otroku želite kupiti najprimernejše prevozno sredstvo, ki ga ne bo le kratkočasilo, temveč mu bo omogočalo, da se bo uril v vseh mogočih spretnostih. Skiroji so na primer odlična izbira za vse tiste malčke, ki so že uporabljali tricikel in so ga tudi že prerasli. Po drugi strani so za otroke oziroma najmlajše na voljo tudi poganjalci in klasična otroška kolesa.

Skiroji za vse starosti
Skiroji so prevozno sredstvo, namenjeni premagovanju krajših razdalj

Poganjalci so namenjeni vsem malčkom, a morajo praviloma dopolniti vsaj dve leti. Z uporabo poganjalčka otrok lahko dobi odlično motorično izkušnjo. Je pa res, da je v primeru prevelike hitrosti, z njega težje skočiti kot na primer s skiroja. Ne nazadnje pa se vadba s skirojem ter poganjalcem lahko izvaja kar vzporedno.

Idealna vadbena naprava za pridobivanje ravnotežja

Skiroji so neredko označeni kot idealne vadbene naprave za pridobivanje ravnotežja, in to z le majhnim tveganjem ter možnostjo nesreče. Otroci z njimi lahko pridobijo izkušnjo z lovljenjem ravnotežja ter nagibanjem in postopnim pridobivanjem hitrosti. Če je hitrost prevelika, lahko otrok povsem preprosto skoči s skiroja.

Ko otrok z uporabo poganjalca in skiroja nabere dovolj izkušenj za lovljenje ravnotežja in dobi občutek za nagibanje, se lahko zelo hitro pa tudi brez večjih težav in naporov nauči voziti kolo. Tedaj lahko povsem brez zadržkov odstranite pomožna koleščka. Ta namreč pogosto privedejo do poškodb. Otroku namreč omogočajo, da doseže večjo hitrost, ki pa je še ne zna povsem dobro obvladovati. Ne nazadnje pa pomožna kolesa preprečujejo, da bi se otrok v ovinkih nagiba ter lovi ravnotežje.

Predšolski otroci naj se vozijo na območjih, kjer ni prometa

Ne glede na to, ali so vas najbolj prepričali skiroji, poganjalci ali pa klasično otroško kolo, pa se morate v vsakem primeru dobro zavedati, da predšolskega otroka še nikakor ne smete spustiti na cesto. Najmlajši otroci naj se torej z izbranim ustreznim prevoznim sredstvom prevažajo le tam, kjer zagotovo ni prav nobenega prometa. Seveda pa otroku ne pozabite nadeti tudi čelade. To naredite ne glede na to, ali mu ponudite skiro, poganjalček ali kolo.

By splett