Otroška kolesa za malčke

Kakovostna otroška kolesa so tista, ki so varna in na katerih se otrok dobro počuti. Sprva se otrok vožnje največkrat uči s poganjalcem, ko pa otrok tak poganjalec preraste, je čas za prvo kolo!

Čisto prvo kolo

Prvo otrokovo kolo je največkrat poganjalec brez pedal, ki se poganja z nogami. Lahko je v obliki majhnega avtomobilčka, na katerem otrok sedi, lahko pa je oblikovano tudi kot čisto pravo kolo, le da nima pedal. Otroška kolesa s pedali so za malčke sprva lahko namreč preveč zahtevna za uporabo, zato je pametno, da se najprej navadijo na vožnjo s poganjalci, ko osvojijo to, pa je čas za nakup kolesa!

Prvo otrokovo kolo naj bo torej takšno, da nima pedal in da lahko otrok z njegovo pomočjo pravzaprav vadi hojo, s kolesom pa si pomaga pri ravnotežju. Takšno kolo lahko otroku kupimo že kaj kmalu, ko začenja hoditi, torej je primerno za najmlajše oziroma za malčke.

Kasneje, ko otrok takšen poganjalec oziroma kolo brez pedal preraste ali pa ga že res dobro obvlada, pa je za otroka primerno kolo s dodatnimi pomožnimi kolesci, ki jih takrat, ko je otrok dovolj velik in zrel za samostojno vožnjo s kolesom, lahko odstranimo.

Lesena kolesa za otroke

V zadnjih letih so zelo priljubljena postala tudi lesena otroška kolesa brez pedal, ki jih obožujejo tako malčki kot starši, saj so:

  • lepa in estetska
  • narejena iz naravnih materialov
  • praktična za uporabo
  • zelo odporna
  • primerna za to, da potujejo iz roda v rod

Takšna lesena kolesa brez pedalov so primerna za najmlajše otroke kot tudi že za nekoliko starejše. Ko otrok začne hoditi, se namreč hitro utrudi, saj vsak korak zanj predstavlja napor. Zato je pametno s seboj na sprehode jemati takšno kolo, na katerega se otrok lahko malo nasloni in počije, ko je utrujen, nato pa spet nadaljuje s hojo oziroma vožnjo.

Pri nakupu je pomembno predvsem, da kolo za otroka ni preveliko in da ga brez težav obvlada, pa tudi to, da mu je všeč in da se na njem dobro počuti. Pametno pa je, če skupaj s kolesom otroku kupite tudi prvo čelado, saj se bo tako navadil nanjo in mu bo njeno nošenje postalo popolnoma samoumevno.