Čelada je za otroke obvezna

Kako pomembno je upoštevanje cestno prometnih predpisov, je potrebno otroke učiti že od malih nog, saj si lahko le tako zagotovimo, da bodo v prometu vedno varni. To pomeni, da jih moramo o varnosti v prometu pričeti informirati že takrat, ko dejansko še niso samostojni udeleženci v prometu. V kolikor pričnemo s poudarjanjem varnosti in razlago pravil šele v četrtem razredu, ko se pričnejo otroci pripravljati na opravljanje izpita za kolo, smo precej v zaostanku – vsi otroci namreč na svoje prvo »dvokolesno vozilo« sedejo že veliko prej.
Pomen otroške čelade, zaščite glave ter tudi varne vožnje je treba otroku privzgojiti že takrat, ko se prične voziti s svojim prvim poganjalcem in otroškim kolesom, pa četudi se takrat vozi zgolj po domačem dvorišču. Saj veste – nezgoda nikoli ne počiva in tudi na dvorišču je možen padec, ki ima lahko resne posledice. Starši, ki menijo, da se pri vožnji po dvorišču zaradi odsotnosti drugih vozil nima kaj pripetiti, se precej motijo: otrok namreč na svojem kolesu ali poganjalcu doseže kar lepo hitrost, zato se lahko zaradi pomanjkanja izkušenj in nekoliko slabše motorike hitro zaleti v kakšen zid, ograjo, skladovnico drv in podobno, pogosti pa so tudi zdrsi na pesku ali mokri travi.

celada-otroska
Zakon zahteva, da nosijo kolesarsko čelado otroci do 14. leta, ne glede na to, ali se samostojno peljejo s kolesom, ali jih pri vožnji na poganjalcu, kolesu ali trikolesu spremlja odrasla oseba, ali pa so zgolj potniki na otroškem sedežu na kolesu enega od staršev.

Navaditi otroka, da bo pričel nositi čelado pri desetih letih, ko bo opravil izpit za kolo, je seveda lahko precej težko, če mu dobre navade nismo privzgojili že prej. Pri desetih letih so otroci že nekoliko samosvoji, vendar ne smemo popustiti – čelada je obvezna in brez nje ne smejo na kolo! Če se otrok nošenju čelade upira, lahko včasih pomaga to, da mu kupimo čelado, ki se mu zdi atraktivnega videza. Prav tako pomaga, če mu včasih pokažemo kakšen časopisni članek, ki se je za kolesarja ali slabo končal, ali pa mu je življenje rešila prav čelada. Če ne gre drugače, na Agenciji za varnost prometa predlagajo, da otroku pokažete praktični preizkus z jajcem: jajce spustite na tla brez zaščite, drugič pa primerno obloženega s stiroporjem. In pri tem nikar ne bodite »blagi« – otrok naj si namesto jajca kar konkretno  predstavlja svojo glavo.
In še en namig: otroku predstavite ljudi, ki nosijo čelado za zaščito. Profesionalni kolesarji, vozniki motorjev, vozniki formule, prvaki v smučanju, smučarskih skokih, alpinisti, hokejisti … Gotovo ima med njimi kakšnega vzornika, ki ravno tako zaradi zaščite nosi čelado, in morda ga lahko ravno to prepriča, da čelade nosijo tisti, ki so najboljši, najbolj spretni in najbolj »kul«. Ja, čelada je za prvake!

Oglejte si še kako poteka prehod na otroško kolo.