Zakaj uporaba otroške čelade?

Vsak otrok se slej ko prej sreča z vožnjo s kolesom, poganjalcem, rolerji ali kotalkami. In ker se otroško ravnotežje ter motorične sposobnosti šele razvijajo, so otroci navadno na teh, sicer zabavnih, pripomočkih precej nestabilni. To lahko kaj hitro pripelje do hudih poškodb, česar pa se vsi starši bojimo. Sicer je modro pred poškodbami zaščititi tudi komolce, dlani in kolena, vendar pa nikakor ne smemo pozabiti na uporabo otroške čelade in s tem zaščititi glavo.

celada-otroska

Nekateri starši na to preveč radi pozabljajo, češ, saj se otroku ne bo nič zgodilo. Vendar se ne zavedajo, da je dovolj že to, da otroka za trenutek prestraši kakšen avto, ki je zahupal in otrok lahko pade – pri padcu pa z glavo udari po betonu, asfaltu ali pa celo na robnik pločnika.

Vendar otroka ni vedno lahko prepričati, da bo nosil zaščitno čelado. Sploh, če otrok zazna odpor do čelade že pri starših. Zato si moramo tudi tukaj, prav tako kot pri uporabi varnostnih pasov v avtomobilu zapomniti, da otroke vlečejo zgledi. Torej: če si bomo starši pred vsakim kolesarjenjem, rolanjem ali kotalkanjem nadeli čelado, tudi otrok ne bo delal preglavic, ko si bo moral nadeti svojo.

kiddi-moto-celada

Pri izbiri čelade moramo biti poleg vizualne všečnosti (otroku) pozorni tudi na velikost čelade, saj se mora le – ta otroški glavici lepo prilegati. Čelade so povečini nastavljive, zato je dobro otroku najprej izmeriti obseg glave in nato poiskati ustrezno velikost čelade. Vedno se je treba prepričati, da je čelada dobro pritrjena, torej da ne »pleše« po glavi ter da je vidljivost kljub čeladi še vedno neokrnjena. Priporočeno je tudi, da čelado menjate po vsakem padcu ali prejetem hujšem udarcu, četudi poškodbe niso vidne na zunaj.

Glede na to, da se z otroci večkrat odpravimo na otroško igrišče pa velja opozoriti, da naj si otroci čelado pred pričetkom igranja snamejo (ali pa to storimo starši), saj pravilno pripeta čelada (torej dovolj tesno zategnjen trak pod brado) lahko povzroči tudi zadušitev, če se otrok s čelado kam zatakne.

Čelada je pomembna tudi ko otroci začnejo voziti otroška kolesa.